Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Saniran kanal odvodnje u Ulici svetog Dominika

29.05.2020 u 12:20

Djelatnici Vodovoda Dubrovnik sanirali su oštećenja i očistili kanal odvodnje u povijesnoj jezgri od Ulice svetog Dominika do crkve svetog Nikole.

„Radovi su bili jako zahtjevni jer se radilo na pet metara dubine, a sam kanal je bio zatrpan praktično do vrha. Sada smo očistili tih dvadesetak metara koji su bili kritični te je on ponovno stavljen u funkciju“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić.

Kako je glavni uzrok začepljenja bilo urušavanje grobnice koja se nalazi ispred ulaza u dominikanski samostan u kanal odvodnje, ova sanacija provedena je u suradnji s arheolozima i konzervatorima. Ukupno je iz kanala izvađeno oko 35 kubika materijala.

„Grobnica je sagrađena na samom kanalu, pa je s vremenom svod kanala popustio, a dio grobnice se srušio u njega. Iako je to kamenje propuštalo vodu, ujedno je poslužilo kao barijera za krute tvari, pa smo na koncu iz kanala izvukli preko 140 kontejnera kamenja i mulja“  - pojasnio je Matušić te dodao da su djelatnici Vodovoda odradili svoj dio posla dok arheolozi nastavljaju pregledavati izvučeni materijal kako bi osigurali da sve svi posmrtni ostatci vrate u kosturnicu.

Ovom akcijom djelatnici Vodovoda omogućili su normalno funkcioniranje tog kanala na najkritičnijoj dionici, dok će se cjelokupan taj dio sustava odvodnje, od Boškovićeve ulice do restorana 360 očistiti i sanirati zajedno s radovima na sanaciji glavnog kanala ispod Straduna.