Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Sustav fekalne odvodnje funkcionira, a probleme stvara nepostojanje oborinske odvodnje

19.08.2020 u 17:16

Nedavne obilne oborine i problemi koje su one izazvale u sustavu odvodnje bili su tema konferencije za medije predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića i člana Uprave Vicka Begovića.

„Svjedoci ste da do unazad desetak dana ova sezona je bila bez ijednog incidenta. Istaknuo sam više puta da je to dokaz da sustav funkcionira. Naravno da je tome pridonio i manji broj turista i manji broj kruzera u odnosu na prethodne godine. Ali unazad nekoliko dana imali smo velikih problema iz razloga jer su velike količine oborina pale u jako kratkom periodu“ – uvodno je rekao Lukša Matušić te naglasio da iako se odmah otvorilo pitanje funkcioniranja odvodnje na Stradunu zbog plavljenja, činjenica je da on nije očišćen u punom profilu. Pojasnio je i kako se od čišćenja ostatka Straduna nije odustalo već da je taj projekt u Aglomeraciji Dubrovnik čije se potpisivanje očekuje vrlo skoro.

„Meni je iznimno drago da po prvi put nije niti jedan poslovni prostor u staroj gradskoj jezgri potonuo, a to govori da je ipak vrijedilo se upustiti u ono čišćenje“ – dodao je Matušić, koji se potom osvrnuo na funkcioniranje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ispod Petke.

„More nam nikad nje bilo čišće, ali činjenica je da imamo probleme posebno u hidrotehničkom tunelu ispod Petke koji je star više od 40 godina. Bilo kakvo značajnije ulaganje u njegovo održavanje bilo bi neodgovorno ponašanje jer je u tijeku Aglomeracija Dubrovnika koju ubrzo trebamo potpisati i to će riješiti i taj i brojne druge probleme“ - naglasio je predsjednik Uprave Vodovoda uz opasku kako je kvar saniran, ali se i dalje rade preventivna snimanja kako bi se spriječilo nove probleme dok se Vicko Begović osvrnuo na posljednje slučajeve izlijevanja otpadnih voda.

„Oborinske vode, osim šteta koje rade na gradskim prometnicama te smrada koji se javlja kao posljedica izlijevanja fekalnih kolektora, rade veliku materijalnu štetu na našim cjevovodima i kanalima. Upravo je uzrok problema u hidrotehničkom tunelu iza Petke je proboj otpadne vode koji se stvorio usred tlaka vode nakon kiše 4. kolovoza. To su toliki hidraulički udari koje onako statički oslabljeni hidrotehnički objekti jedva izdržavaju. Da bi bilo što napravili morate ući unutra, a sanacija je zahtjevna jer su uvjeti unutra opasni. Posljednje dvije večeri radili smo popravke, a mi moramo isključiti crpne stanice Pile, Batala i Libertas tijekom radova jer bi inače ugrozili ljude. Dok su ljudi u tunelu, mi s njima nemamo kontakt, i ne možemo pustiti crpne stanice u rad. U pitanju su crpne stanice Pile, Batala i Libertas. Kako su se sinoć radovi odužili i došlo je do incidentnih preljeva kanalizacije, pa će tako vjerojatno uskoro doći obavijest kako se ne smije kupati na plažama Šulić i Libertas. U ovom trenutku onečišćenja nema, ali Zavod za javno zdravstvo mora dobiti ispravne rezultate na dva ponovljena uzrokovanja, a to je sutra i prekosutra, da bi mogao skinuti tu preporuku. Sve je to posljedica događaja koji su uzrokovani ovim velikim oborinskim vodama“ – rekao je Begović te dodao kako je sustav sve stariji i trpi velika naprezanja u takvim situacijama, ali da će ga se nastaviti pojačano nadzirati, obilaziti i raditi sve što je moguće dok ne krene projekt  Aglomeracija Dubrovnik, koji uključuje i pročistač otpadnih voda i koji će riješiti kanalizaciju.

Ali Aglomeracijom se neće riješiti problem oborinske odvodnje, zbog čega će Vodovod intenzivno u naredne dvije, tri godine raditi na problemu odvajanja oborinske od fekalne odvodnje te je stoga Begović izrazio nadu da će ih grad pratiti s izgradnjom oborinskih kolektora i tako spriječiti ovakve događaje.

Na konferenciji je istaknuto kako je u posljednje tri godine Vodovod uložio značaja vlastita sredstva u održavanje postojećeg sustava odvodnje, od izgradnje dva pjeskolova na Pilama, čišćenja brojnih ulica i klončina u povijesnoj jezgri, sanacije cjevovoda u Ulici Iva Vojnovića, čišćenja sustava od Kantafiga do Batale, ugradnje filtera kako bi se smanjio i neutralizirao problem neugodnih mirisa, kao i izgradnju novih dijelova sustava, od koji su u tijeku radovi na potezu od Mokošice do Zatona, u Orašcu te na Lopudu. Centralni dio sustava ostaje uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kojeg će se i dalje pojačano održavati do gradnje novog, kao što se radilo i ovih dana.

„U tunelu ispod Petke je velika koncentracija opasnih plinova i velika je količina dotoka otpadne vode. Kanalizacija se ne može zaustaviti i zato se radi noću kada je najmanji pritisak na sami sustav i kada je najmanja opasnost za naše radnike koji se ne mogu unutra dugo zadržavati jer ne želim da nam se dogodi situacija kao u HE Dubrovnik u Platu“ – rekao je Lukša Matušić te dodao kako želi pojasniti javnosti da oborinska i fekalna odvodnja nisu ista stvar.

„U zadnjih 30 godine od sve infrastrukture najmanje se ulagalo u oborinsku odvodnju. Dobro je da je Grad Dubrovnik započeo s Vukovarskom ulicom i Ulicom kardinala Stepinca i to bi trebalo nastaviti. Za plutanje prometnica nije odgovoran Vodovod nego je nadležan Grad. Ja ovdje nikoga ne optužujem nego samo govorim kako imamo probleme zbog velikih količina padavina jer tada polazi do poplave“ - pojasnio je Matušić, usput se osvrnuvši na brojne komentare na društvenim mrežama.

„Bez razloga se šalje slika kako nam je more zagađeno. Ovih dana je bilo šporkece zbog jakog maestrala i to je uzelo maha pa je to ljudima na društvenim mrežama zanimljivo. Sustav funkcionira, ali zbog oborina dolazi do problema koji nisu od jučer. Ne znam u kojem gradu na svijetu se može kupati u Portu gdje se održava i finale Divlje lige, a da se nikome ne dogodi ništa, da ne završi u bolnici“ - kazao je Matušić te se zaključno ispričao građanima zbog onoga na što je Vodovod mogao utjecati, a nije.