Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

U Mokošici krenuli radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje do Zatona

07.05.2020 u 14:51

Započeli su radovi Vodovoda Dubrovnik na gradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu. Ovom, 44 milijuna kuna vrijednom, investicijom izgradit će se sustavi vodoopskrbe u Štikovici, zatim na potezu od crpne stanice Palata 2 do crpne stanice Štikovica i vodospreme Vrbica, u Malom Zatonu te staroj Mokošici, gdje su i započeli radovi. Gradilište su danas obišli i predsjednik Uprave Vodovoda, Lukša Matušić, član Uprave Vicko Begović te gradonačelnik Grada Dubrovnika, Mato Franković, koji je izrazio zadovoljstvo što su radovi krenuli upravo iz Mokošice.

„Vidimo koji su nedostaci ovog područja koje je dio Grada Dubrovnika, a kojem uistinu puno toga nedostaje“ – rekao je gradonačelnik Frankoviće te dodao kako je ovo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za staru Mokošicu.

„Sigurno je da će se ovi radovi refinancirati iz fondova EU, s obzirom da su Grad Dubrovnik i Vodovod Dubrovnik završili postupak prijave na Aglomeraciju i sada očekujemo konačno zeleno svjetlo od Europske komisije, Hrvatskih voda i Vlade RH, odnosno resornog Ministarstva zaštite okoliša, da uđemo u sustav Aglomeracije“ – rekao je gradonačelnik te pojasnio kako se projekt trenutno financira kreditnim sredstvima, ali se očekuje refinanciranje kroz Europska sredstva.

Više detalja o financiranju te tijeku projekta iznio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik.

„Od ovih 44 milijuna, nekih 75% je Vodovod prijavio na Aglomeraciju Dubrovnik i planiramo iste povući, odnosno nekih 11 milijuna koji se odnose na područje Štikovice i Malog Zatona ne možemo prijaviti na Aglomeraciju jer gravitiraju području Orašca i njih će Vodovod platiti vlastitim sredstvima“ – rekao je Lukša Matušić te dodao kako će se na području stare Mokošice izgraditi oko 3,5 kilometra novih cjevovoda odvodnje i 2,5 kilometra cjevovoda vodoopskrbe.

„Radi se o izuzetno zahtjevnom i opsežnom projektu, posebice zbog lošeg stanja pristupnih puteva i prometnice. Naravno, morat ćemo naći zajednički jezik sa stanovništvom na ovom području kako bi što manje ometali život građana“ – rekao je Matušić te obećao kako će se Vodovod truditi da bude što manje problema, a ujedno i raditi pritisak na izvođača kako bi radovi bili što prije završeni.

Rok za dovršetak svih radova je 30 mjeseci, a u sklopu ove investicije ukupno će biti izgrađeno više od 6 kilometara cjevovoda vodoopskrbe, uz preko 100 kućnih priključaka. Što se tiče mreže odvodnje bit će izgrađeni sustavi odvodnje u staroj Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu u ukupnoj dužini od preko 7 kilometara uz gradnju preko 150 kućnih priključaka.