Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Vodovod sanirao oštećenje dijela odvodnog kanala u Ulici Marojice Kaboge i ispod Straduna

20.10.2020 u 10:16

Vodovod Dubrovnik nastavio je aktivnosti na održavanju i rekonstrukciji mreže u povijesnoj jezgri, a ovog puta saniran je oštećeni dio kanala mješovite odvodnje od Ulice Marojice Kaboge do Straduna. 

„Ova akcija odrađena je u sklopu interventnog održavanja mreže odvodnje, a nakon što je primijećeno ulegnuće pločnika na dijelu Straduna do Kabogine ulice. Djelatnici Vodovoda su prvo na tom mjestu napravili probni iskop prema glavnom kanalu, kako bi se utvrdilo stanje starog odvodnog kanala te otkrio uzrok ulegnuća. Potom je kanal detaljno očišćen, a pri čemu je odvezeno oko četiri kubika raznog nakupljenog materijala poput masnoća ili građevinskog materijala“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić, naglasivši kako je cijela akcija odrađena u koordinaciji s tvrtkom „Građevinar-Quelin“ koja je ovlaštena za rad na spomenicima kulture, a čiji su djelatnici odradili posao otvaranja i zatvaranja samog pločnika.

„Ovo ulegnuće najvjerojatnije je posljedica udara granate iz Domovinskog rata, ali svejedno ukazuje na potrebu temeljite sanacije preostalog dijela kanala mješovite odvodnje ispod Straduna za koju je Vodovod spreman čim se potpiše ugovor za Aglomeraciju Dubrovnik. Odmah po potpisivanju tog ugovora krećemo u proces odabira izvođača i želimo pokrenuti te radove u najkraćem mogućem roku. Tek kad se taj kanal temeljito očisti, saniraju sva moguća oštećenja i stavi keramička kineta na dno moći ćemo reći da smo taj važan dio naše povijesti zaštitili i predali na čuvanje budućim generacijama“ – naglasio je Matušić te dodao kako će do trenutka pokretanja ovih radova Vodovod nastaviti s interventnim održavanjem, čišćenjem i sanacijom svih kanala u povijesnoj jezgri, kako bi taj sustav i dalje besprijekorno funkcionirao.