Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Značajan napredak u pripremi EU projekta vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnika

23.11.2017 u 08:39

U pripremi EU projekta Dubrovnik: 'Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik' prekjučer je u Zagrebu ostvaren značajan napredak.

Konzultant Vodovoda Dubrovnik, tvrtka Hidroprojekt-Ing i Wyg international prezentirali su projektni prijedlog Posredničkom tijelu razine 1 (Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Upravi vodnoga gospodarstva) i Posredničkom tijelu razine 2 (Hrvatskim vodama), kao i konzultantima Jaspersa zaduženima za kontrolu velikih projekata. Prihvaćen je predloženi obuhvat projekta, odnosno dobiveno je zeleno svjetlo da se projektni prijedlog uputi na procjenu utjecaja na okoliš.

Projekt nosi značajna ulaganja u unaprjeđenje vodoopskrbe, međutim specifičnost projekta je bila iznalaženje prihvatljive varijante lokacije uređaja za pročišćavanje te prihvatljivog načina rješavanja mulja s uređaja za pročišćavanje.

Za projekt su ishođene Jaspers smjernice (2015., 2016.) koje su upućivale na potrebu rješavanja/dokazivanja ovih istaknutih pitanja. Dorađena je opcijska analiza varijantnih rješenja sustava odvodnje i pročišćavanja za aglomeraciju Dubrovnik. Dodatno, s Upravom Vodovoda i Gradom tijekom listopada 2017. provedeno je savjetovanje s javnošću. Rezultat provedenih analiza i postupaka je konačni odabir uređaja za pročišćavanje na lokaciji Lapad te obrada mulja na lokaciji Osojnik.

Predstavnici Jaspersa su prihvatili obrazloženja iznesena od strane konzultanata angažiranih na izradi studijske dokumentacije, kao i jasan stav Grada Dubrovnika i Uprave Vodovoda Dubrovnik, odnosno njihovu posvećenost realizaciji ovakvog projektnog prijedloga. S ovim korakom EU projekt Dubrovnik je ušao u konkretniju fazu pripreme. Preostaje provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš, za koju je u vremenskom planu rezervirano osam mjeseci. Prijava projekta se planira do konca 2018. čime bi se osiguralo korištenje sredstava Europske unije.

Financiranje projekta predviđeno je:
- sredstva Europske unije: 70 posto
 - nacionalna sredstva 30 posto: (JLS 10 posto, Hrvatske vode 10 posto i državni proračun 10 posto.

 Procijenjena ukupna vrijednost projekta 590 milijuna kuna (80 milijuna eura).