Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

EK odobrila Aglomeraciju Dubrovnik

01.03.2021 u 15:15

Europska komisija objavila je danas svoje odobrenje za projekt Aglomeracije Dubrovnik. Naime, nakon što je Aglomeracija prošla sve potrebe procedure i dobila sve suglasnosti, nakon samog potpisivanja ugovora za Aglomeraciju Europska komisija trebala je još jednom dati svoju konačnu suglasnost na cijeli projekt. Stoga je današnjim činom uklonjena i posljednja prepreka za pokretanje ovog kapitalnog projekta Vodovoda Dubrovnik. U nastavku prenosimo priopćenje Europske komisije:

"Europska komisija danas je odobrila ulaganje u iznosu od 60 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za nadogradnju infrastrukture za vodoopskrbu, prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u Dubrovniku i oko njega.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Ovim će se projektom stanovnicima osigurati pristup pitkoj vodi i smanjiti gubitci vode, kao i povećati komercijalna i turistička privlačnost područja čime će se poboljšati lokalni društveni i gospodarski razvoj. Kohezijskom politikom nastoje se pronaći konkretna rješenja za lokalne izazove.

Radovi na vodoopskrbi uglavnom obuhvaćaju Dubrovnik, ali uključuju i općine koje opskrbljuju sustavi Zaton-Orašac-Elafiti i Moševići-Visočani, dok dio projekta koji se odnosi na otpadne vode pokriva samo aglomeraciju grada Dubrovnika.

Projektom će se pridonijeti usklađenosti s Direktivom EU-a o vodi za piće, Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, Direktivom o podzemnim vodama i Okvirnom direktivom o vodama. Više pojedinosti o ulaganjima koja financira EU u Hrvatskoj dostupno je na platformi otvorenih podataka."