Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Nova tehnologija za bolju vodoopskrbu Nuncijate

13.05.2022 u 10:10

Ugradnjom nove tehnologije i crpki u hidroforsku stanicu Nuncijata Vodovod Dubrovnik osigurao je znatno bolje vodoopskrbne uvjete tog dijela grada. Umjesto zastarjele tehnologije ovo hidroforsko postrojenje rekonstruirano je modernom tehnologijom baziranoj na frekventno reguliranim crpkama s automatskim djelovanjem.

„Moderne crpke prilagođavaju svoj rad ovisno o potrošnji i time sprječavaju oscilacije tlaka, što je bio dugogodišnji problem na području Nuncijate. Sada će tamošnji stanovnici imati sigurnu opskrbu i ujednačen pritisak vode cijelo vrijeme“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te naglasio kako će u ubrzo cijelo postrojenje biti povezano na centar daljinskog upravljanja, a što će omogućiti da se njegov rad prati iz dispečerskog centra.

Investicija je bila vrijedna oko 150 tisuća kuna, a u sklopu radova građevinski je uređen cijeli objekt te je ugrađen mjerač protoka koji će omogućiti stalno praćenje i otkrivanje gubitaka na sustavu, a što će dovesti do njihovog smanjivanja.

„Moram istaknuti kako ovdje nije bila riječ samo o uvođenju nove tehnologije već smo razmišljali i o budućnosti i sigurnosti naselja. Stoga smo pri rekonstrukciji postrojenje napravili da bude većeg kapaciteta, čime smo omogućili daljnje širenje i kvalitetniju hidrantsku mrežu“ – zaključio je Lukša Matušić.

Cjelokupni radovi trajali su mjesec dana, dok je sama zamjena pumpe i instalacija nove tehnologije izvršena u jednom danu, kako bi se što manje ometao život tamošnjih stanovnika.