Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Vodovod Dubrovnik obilježio Svjetski dan voda predstavljanjem pročistača i Aglomeracije Dubrovnik učenicima osnovnih i srednjih škola

22.03.2024 u 15:48

Povodom Svjetskog dana voda Vodovod Dubrovnik organizirao je obilazak uređaja za pročišćavanje pitke vode i predstavljanje EU projekta Aglomeracija Dubrovnik za učenike dubrovačkih osnovnih i srednjih škola. Na pročistaču pitke vode u Komolcu učenici su upoznati s najvećim dubrovačkim komunalnim projektom koji je upravo tijeku, njegovim značajem za područje Aglomeracije Dubrovnik i dalekosežnim utjecajem kojeg će ovaj projekt imati na poboljšanje kvalitete života te gospodarski razvoj Dubrovnika i okolice. U predstavljanju projekta sudjelovalo je dvjestotinjak učenika iz osnovnih škola Marina Držića, Ivana Gundulića i Lapad te iz Pomorsko-tehničke i Medicinske srednje škole.

„Veseli nas da su i škole i učenici pokazali veliko zanimanje za ovaj iznimno bitan projekt koji će našem gradu i okolici omogućiti očuvanje visoke kvalitete pitke vode, povećanje stope priključenosti stanovništva na javne sustave opskrbe pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda. Jer sve ovo što radimo, radimo da dugoročno poboljšamo uvjete vodoopskrbe i odvodnje kako bi upravo buduće generacije u nasljeđe dobile ovo neprocjenjivo blago koje imamo, našu vodu“, izjavio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik, Lukša Matušić te dodao kako je primjereno upravljanje vodoopskrbom i odvodnjom pravi ključ nastavka razvoja Dubrovnika i održavanja njegovog ugleda u svijetu.

Kroz prezentacije prilagođene njihovoj dobi učenicima je pojašnjen i povijesni kontekst nastanka dubrovačkog vodovoda, ali i važnost projekta „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“ kao najvećeg komunalnog projekta u povijesti Dubrovnika.

„Današnji Svjetski dan voda je bio prava prilika da se učenici još jednom podsjete koliko je važno očuvanje jednog od najvećih prirodnih bogatstava koje Hrvatska ima, a to je pitka voda. Dubrovačko područje je bogato vodom, ali te resurse je potrebno čuvati i za buduće generacije, a među njima su i učenici koji su danas mogli puno toga naučiti o gospodarenju vodama na području Grada“, zaključio je Matušić.

Iako je Ombla najkraća svjetska rijeka, upravo s nje opskrbljuje se najveći dio Dubrovnika, a kako bi ona bila sanitarno ispravna svih 365 dana godišnje, bez obzira na vremenske uvjete, prije dolaska u kućanstva prolazi kroz ovaj iznimno važan uređaj u Komolcu, gdje se pročišćava postupkom ultrafiltracije. Učenicima je predstavljen i drugi iznimno važan projekt, budući pročistač otpadnih voda koji će se graditi u Lapadu i koji će, kao kruna cijelog projekta Aglomeracije Dubrovnik, značajno doprinijeti zaštiti okoliša i očuvanja mora na području Dubrovnika iznimno čistim još dugi niz godina.

Projekt “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” vrijedan je 116,96 milijuna eura. 60,73 milijuna eura čine bespovratna sredstva EU-a iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Preostalih 25,23 milijuna eura osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu po 8,40 milijuna eura. Sveukupno će se na sustavu vodoopskrbe izvoditi radovi u dužini 40.256 m cjevovoda što obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju. Pristup poboljšanoj kakvoći vode imat će 78.716 potrošača. Na sustavu odvodnje izvodit će se radovi u dužini 30.798 m, a na novi sustav odvodnje će se priključiti 4.409 novih potrošača. Pokrivenost sustavom odvodnje na području Grada Dubrovnika će biti 92%. Projekt obuhvaća i izgradnju pročistača pitke vode UPPV Ombla i pročistača otpadnih voda UPOV Lapad.